Fotokunstenaar Astrid Ufkes

Geboren  in Apeldoorn. Na 5 jaar in Delft gewoond te hebben, inmiddels getrouwd te zijn, voor 14 jaar in het Overijsselse Rijssen neergestreken. Hier moeder geworden van 2 zonen en nu inmiddels al weer vanaf 1998 met veel plezier in Apeldoorn wonend. Inmiddels 58 jaar en sinds 4 jaar werkzaam als foto kunstenaar.

Mijn hele leven ben ik al met kunst bezig; van wegwerpartikelen nieuwe objecten maken, fantasiefiguren boetseren, zwart/wit droom landschappen maken van inkt, kleding ontwerpen, intuïtief schilderen tijdens de kunstacademie, interieurs ontwerpen na mijn opleiding Binnenhuisarchitectuur en sinds 2013 werken met fotografische beelden. 

Wat is fotografie voor mij

Door de Vakopleiding aan de FotoVakSchool in Apeldoorn te volgen ontdekte ik dat de camera voor mij het middel is om mijn gevoelens, ideeën, creativiteit te kunnen uiten. Was ik nog van plan om Bedrijfsfotografie te gaan doen met mijn diploma Vakfotograaf, het liep anders. In 2013, tijdens een vakantie bezocht ik in Antwerpen de expositie van fotograaf Ruud van Empel. Ademloos heb ik zijn werk en video bekeken en ik was helemaal ‘flabbergested’. Ik zei tegen mezelf “ Ik ga achtergronden fotograferen” hoe en wat ik er mee moest, was me nog helemaal niet duidelijk.

Het ontstaan van de fotokunst

Na die vakantie waarin ik ook een prachtige silhouetfoto van een dame, tijdens zonsondergang op een dijk in Stavoren op de plaat wist vast te leggen, ging ik achter de computer zitten om natuurlijk al mijn foto’s te bekijken…….. Het waren voor mij landschappen die zich met name in zwart-wit aan me voorbij trokken. Daar moest ik me zelf ook in kunnen zetten…. Was mijn silhouet het beeld wat ik wou zien? Nee, maar de foto van de dame op de dijk, die kon ‘Myself’ verbeelden. Zo ontstond de serie fotografische beelden: Me Myself and My World.

Inspiratie, Drijfveer, Droom

Geluk had ik dat ik 3 maanden later 15 van deze beelden mocht exposeren in een hotel in Apeldoorn en via de krant de eerste publiciteit over mijn bijzondere beelden ook met het publiek gedeeld werd. Dat men zelfs emotioneel kon worden bij het zien van deze expositie, raakte me en ik besefte dat ik dat het mooiste compliment vond. Inspiratie vind ik in hele alledaagse dingen om me heen, maar ook in andere landen en culturen die ik bezoek tijdens mijn vele reizen op deze aardbol. Het samenvoegen van al deze fotografische indrukken resulteren in magische landschappen in zwart-wit en kleur. Mijn drijfveer is nog steeds werk maken wat ook anderen raakt, ook al heb ik inmiddels vele exposities in Nederland en in het buitenland gehad, is mijn werk getoond in allerlei bladen, verkocht aan particulieren en bedrijven. Inmiddels ben ik lid van het kunstenaarscollectief Stichting Ateliers Apeldoorn en Art Gallery Salon West in Amsterdam en opgenomen in de organisatie OverdeKunst. Mijn droom is dat mijn werk in New York komt te hangen.

 

Wat kan ik voor je betekenen

Dus wordt je net als ik geprikkeld om steeds te blijven kijken en steeds weer iets nieuws te ontdekken en er door geraakt te worden, mee gevoerd te worden, weet dat ik mijn fotokunst heel graag met je wil delen, ze zijn allemaal te koop in meerdere afmetingen en altijd als gelimiteerde uitgave. Ik laat je me veel plezier mijn hele portfolio zien, zodat je ook een van deze magische landschappen kunt aanschaffen en in je eigen omgeving kan ophangen.

Je kunt me telefonisch bereiken via 06 14740889 of via de mail info@astridufkes.nl.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites