Fotokunstenaar Astrid Ufkes

Geboren  in Apeldoorn. Na 5 jaar in Delft gewoond te hebben, inmiddels getrouwd te zijn, voor 14 jaar in het Overijsselse Rijssen neergestreken. Hier moeder geworden van 2 zonen en nu inmiddels al weer vanaf 1998 met veel plezier in Apeldoorn wonend. Inmiddels 62 jaar en sinds 8 jaar werkzaam als foto kunstenaar.

Mijn hele leven ben ik al met kunst bezig; van wegwerpartikelen nieuwe objecten maken, fantasiefiguren boetseren, zwart/wit droom landschappen maken van inkt, kleding ontwerpen, intuïtief schilderen tijdens de kunstacademie, interieurs ontwerpen na mijn opleiding Binnenhuisarchitectuur en sinds 2013 werken met fotografische beelden. 

Wat is fotografie voor mij

Door de Vakopleiding aan de FotoVakSchool in Apeldoorn te volgen ontdekte ik dat de camera voor mij het middel is om mijn gevoelens, ideeën, creativiteit te kunnen uiten. Was ik nog van plan om Bedrijfsfotografie te gaan doen met mijn diploma Vakfotograaf, het liep anders. In 2013 tijdens een voor mij turbulente periode, bezocht ik in Antwerpen de expositie van fotograaf Ruud van Empel. Ademloos heb ik zijn werk en video bekeken en ik was helemaal ‘flabbergested’.  Het bleek de springplank naar een bestaan als fotokunstenaar.

 

Het ontstaan van de fotokunst

Het fotograferen en met andere ogen kijken naar de wereld om je heen was tevens een verwerking van deze zware periode. Ook betekende het een serieuze zoektocht naar de drijfveren van het kunstenaarschap. Mijn gemaakte foto’s  waren voor mij landschappen die zich met name in zwart-wit aan me voorbij trokken. Een emotionele zoektocht Zo ontstond de serie fotografische beelden: Me Myself and My World (2013-2015), vormen, lijnen, abstracte landschappen met af en toe een herkenbare vorm en daarin twee silhouetten als dwalende zoekende mens.

De serie You Me and Our World – Eyes (2015-2017) is het logische gevolg van de vorige serie; er kwam voor mij ook weer ruimte om naar anderen te kijken; oog hebben voor…. 

De allernieuwste serie MagicalLandscapes (2017- verteld mijn verhaal op dit moment. Ik heb mijn weg gevonden in dat wat ik doen en wie ik ben. Fotokunstenaar zijn brengt letterlijk en figuurlijk kleur in mijn leven. Door veel te reizen en nieuwe culturen te omarmen heb ik ontdekt dat “het zonder waardeoordeel zijn” een van mijn kernwaarden is en dit vertaald wordt door elementen in mijn werk letterlijk in hun kracht neer te zetten. Ook vrijheid en te zijn wie je bent zijn symbolisch in mijn werk te ontdekken. Als contrast kun je vormen van beschutting en bescherming vinden. Het spanningsveld van die contrasten spreekt mij aan, en zijn in meerdere uitingen in mijn werk terug te vinden. Het zorgt voor vervreemding en magie. Ook het magisch realisme waar ik mijn werk wel onder schaar, heeft deze dualiteit. Salvador Dali, Carel Willink en ook Escher (magie) zijn niet voor niets mijn favoriete kunstenaars. 

Mijn werk is niet altijd makkelijk te lezen, je moet moeite doen, er is meer dan de eerste blik je toont. Kijk je beter dan kan het je meenemen in een reis van verwondering, schoonheid en perfectie. Mijn werk is inmiddels al tijdens vele exposities in Nederland en in het buitenland te zien geweest, getoond in allerlei bladen en boeken en heeft zijn weg gevonden naar particulieren en bedrijven. Inmiddels ben ik lid van Stichting Ateliers Apeldoorn en Art Gallery Salon West in Amsterdam en opgenomen in de organisatie OverdeKunst.

Mijn droom was dat mijn werk in New York te zien zou zijn, dat gaat gebeuren en wel in augustus 2020!!!

(helaas door Covid uitgesteld naar 2021 en nu weer uitgesteld naar 2023)

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites